Vauvan vakuuttaminen

Itse en ole mikään vakuutusten puolestapuhuja, koska niiden tarkoitus on tehdä vakuutusyhtiöille voittoa. Koti- ja matkavakuutukset meillä toki on, mutta harvoin haluan ostaa mitään ylimääräisiä vakuutuksia ellei se ole pakollista (esim. laskuvarjohyppyä tehdessä meidän oli pakko ottaa vakuutus). Beiben myötä on tullut ajankohtaiseksi kuitenkin miettiä otammeko tulevalle tyttärellemme vauvavakuutukuksen, lapsivakuutus, syntyvän lapsen vakuutus, syntymättömän lapsen vakuutus tai miksi tätä eri vakuutushytiöt haluavatkaan kutsua. Tää postaus tulee olemaan melko faktapitoinen.

Osalta yhtiöistä saa netistä nopeasti tarjouksen, mutta näitä on hyvin haastavaa vertailla keskenään erilaisten ehtojen vuoksi. Tässä katsomamme vaihtoehdot (OV = omavastuu):

IF – Vauvavakuutus syntymättömälle lapselle
Vuosimaksu 603e (OV 100e) tai 541e (OV 150e). Korvausten sisällöt ja määrät selkeästi esillä. Hinnoissa mukana noin 75e arvoinen äidin ja vastasyntyneen vakuutusturvan maksu joka ei tule jatkossa. Hinta kuitenkin nousee 30% jos ei liity IF:n etuasikkaaksi ensimmäisen vuoden jälkeen (etuasiakkuus vaatii esim. koti- tai kaskovakuutuksen oston). Vakuutus voidaan ottaa aikaisintaan raskausviikolta 12 ja viimeistään 2kk ennen laskettua aikaa.

OP – Syntyvän lapsen vakuutus
Vuosimaksu 597e (OV 50e), 478e (OV 100e) tai 445e (OV 150e). Sisältyvien korvausten ja määrien tarkempi selvittely vaatii pitkähköihin vakuutusehtoihin perehtymistä. Vuosimaksuun sisältyy myös jonkinlainen vakuutus odottavalle äidille. Vakuutus voidaan ottaa aikaisintaan rakenneultran jälkeen ja viimeistään ennen lapsen syntymää.

Fennia – Terveyden turva syntymättömälle lapselle
Vuosimaksu ei ole netistä nähtävillä vaan siitä tulee pyytää erikseen tarjous. Vakuutuskokonaisuuden voi itse rakentaa erilaisista yksittäisistä vakuutuksista joidenka korvausten sisällöt ovat selkeästi nähtävillä, mutta vaikutus hintaan ei ole selvä. Saamassani tarjouksessa koko paketin hinta oli 544e (OV 100e). Vakuutus voidaan ottaa aikaisintaan niskapoimututkimuksen (siis sama kuin rakenneultra) jälkeen ja viimeistään ennen lapsen syntymää.

LähiTapiola – Lapsivakuutus
Vuosimaksu ei ole netistä nähtävillä vaan tarjouksen saamiseksi pitää jättää yhteydenottopyyntö. Saamani tarjouksen vuosimaksu oli 744e. Se mitä vakuutuksen kuuluu ja mitä korvataan esitellään hyvin ylätasolla ellei halua perehtyä 78 sivuisiin vakuutusehtoihin ja 66 sivuiseen tuoteselosteeseen. Vakuutus voidaan ottaa viimeistään ennen lapsen syntymää.

Turva – Vauvavakuutus raskauden aikana
Melkolailla samat kommentit kuin edelliseen. Vuosimaksu ei ole netistä nähtävillä vaan tarjouksen saamiseksi pitää jättää yhteydenottopyyntö. Se mitä vakuutuksen kuuluu ja mitä korvataan esitellään hyvin ylätasolla ellei halua perehtyä pitkähköihin vakuutusehtoihin ja selostuksiin. Vakuutus vaikuttaa hieman suppeammalta kuin muut vaihtoehdot. Vakuutus voidaan ottaa 1-5 kk ennen laskettua aikaa.

Vakuutusten saamisen edellytyksenä on äidin terveysselvitys. Useimmiten lapsi suositellaan vakuuttamaan jo ennen lapsen syntymää, koska silloin vakuutusehtoihin ei tule mitään ylimääräisiä rajauksia. Lisäksi moniin vakuutuksiin voi ottaa mukaan sopeutumisturvaa vakavien sairauksien varalta / toimeentulovakuutusta invaliteettiturvan tai kuolinturva tapaturmien varalta kanssa. Tästä tulee vuosimaksuun lisää noin 15-40e vuosi riippuen valitsimistasi korvaussummista.

Tämmöisenkin pintapuolisen arvioinnin tekemiseen meni tovi eikä ole vielä päätetty mistä vakuutus otetaan jos sellainen ylipäänsä halutaan. Monissa ehdoissa on mm. erilaiset hivenaine-, kivennäisaine-, ravinto- ja vitamiinivalmisteiden hankinnat rajattu pois vaikka näiden tarpeellisuudesta ja kalliista hinnasta toisinaan kuulee puhetta (tulee akuutiksi esim. jos lapsi ei voisikaan syödä/juoda äidinmaitoa). Itselleni jäi vähän sellainen fiilis, että sattuukohan se valitsemamme vakuutus sitten kuitenkaan korvaamaan jos jotain erityistä tarvetta tulee…

Lisäksi vakuutukset tuntuvat mainostavan paljon miten yksityisiltä saa nopeasti ja helposti palvelua eikä julkisesta terveyhdenhuollosta puhuta oikeastaan mitään. Suomessa on käytössä terveydenhuollon maksukatto sekä sairaaloiden enimmäismaksut joidenka ansiosta kaikilla pitäisi olla varaa tarpelliseen sairaanhoitoon. Lapsen vakuuttamatta jättäminen ei siis todellakaan tarkoita, etteikö lapsi saisi tarvittavia hoitoja. Se kertoo enemmän siitä haluatko käydä yksityisellä vakuutuksen piikkiin (maksat toki omavastuun) vai suositko julkisia terveyspalveluita.

Yksi asia mikä minua kuitenkin vakuutuksissa melkeimpä eniten kiinnostaa on etälääkärien hyödyntäminen. Uskon, että lapsen kanssa tulee monta tilannetta missä haluaa tilanteesta konsultointia ja rauhoittelua sen sijaan, että lapsella olisi todellinen hätä. Toki on myös kiva päästä nopeasti tarvittaessa lääkäriin, mutta kun omavastuut ja vuosimaksut laskee yhteen niin kyllä sillä rahalla voi useamman kerran käydä yksityisellä ilman vakuutusta.

Päädyttiin kuitenkin ottamaan Fennialta hieman karsittu paketti jonka hinnaksi tuli 283e (värilliset heksagonit kuvissa – ei uskota, että lapsi tarvitsee esim. terapiaa tai hammaslääkäriä heti alkuun :D). Luultavasti pidetään se voimassa vauvan syntymän jälkeen vain noin 6kk ja jos kaikki menee hyvin kuten oletetaan niin voidaan sitten lopettaa vakuutus.

Syntymättömän vauvan vakuuttaminen
Kuvan lähde: www.fennia.fi

EDIT (9.4.2020): Meille tuli hieman yllätyksenä, että lastenlääkäri ei kuulunut pakettiin kun ei valittu ”erikoislääkärikuluvakuutusta”. Varmasti vakuutus- ja lääkäripiireissä ihan tuttu aihe, mutta eipä osattu tuolloin ajatella, että meidän lapselle myytäisi vakuutus joka ei sisällä pääsyä lastenlääkärille.