Unikoulu

Uni ja nukkuminen on yksi keskeisimmistä puheenaiheista, kun keskustelee vanhemmuudesta ja vauva-arjesta. Oman lapsen nukkuminen vaikuttaa erittäin paljon siihen kuinka paljon itsellään on energiaa, koska jos vauva ei nuku eivät myöskään vanhemmat sitä tee. Kuultiin myös useamman kerran ennen meidän tytön syntymistä, että ”nukkukaa nyt varastoon” tai ”kannattaa aina nukkua kun voi”.

Vauvojen nukkuminen on hyvin yksilöllistä. Ikilomalla on yksi tubettaja-perhe ketä me seuraillaan – Taru säännöllisesti ja minä satunnaisesti. Heillä lähtötilanne unikouluun oli se, että heidän lapsensa oli heräillyt vuoden ikäiseksi noin tunnin välein. Välillä taas kuulee tarinoita miten vauvat ovat nukkuneet alusta asti kuin unelma. Olivialla tilanne oli jotain tältä väliltä.

Lähtötilanne ennen unikoulua

Unikoulun tavoite on saada lapsi nukkumaan paremmin kuin aikaisemmin – ideaalissa tilanteessa illasta aamuun. Ensimmäisen 6kk aikana meillä nukkuminen oli vaihdellut paremmasta hieman heikompaan ja meidän tilanne ennen unikoulua oli suunnilleen seuraavanlainen:

  • Klo 19-20: Iltatoimet sisältäen mm. syöttämisen, pesun ja iltasadun.
  • Klo 20-20:30: Nukkumaan omaan huoneeseen pinnasänkyyn. Välillä hän nukahti itsekseen, välillä piti käydä pari kertaa rauhoittamassa iltalaulun tai tutin avulla.
  • Klo 22-22:30: Annetaan maitoa ja mennään itse nukkumaan. Hän ei käytännössä koskaan herää ruokintaan vaan jatkaa unia.
  • Klo 02-04: Hänen herääminen, yösyöttö ja tilanteen mukaan vaippojen vaihto.
  • Klo 05-08: Heräily noin 40-60min välein eli vauvan unisyklien välissä. Välillä tutti auttoi nukahtamaan ja melko usein otettiin viereen nukkumaan.

Oltiin päätetty, että tehdään unikoulu mahdollisimman pian sen jälkeen kun meidän tyttö täyttää puolivuotta. Tätä aikaisemmin unikoulua ei usein suositella. Kun meillä oli ajankohta tiedossa, alettiin tähän valmistautua jo etukäteen. Pienennettiin hiljalleen yösyötön maitomäärä 120ml –> 50ml parin viikon aikana sekä siirrettiin Olivia nukkumaan omaan huoneeseen kaksi päivää ennen unikoulua. Tätä ennen hän nukkui meidän makuuhuoneen ulkopuolella omassa pinnasängyssään.

Unikoulun suorittaminen

Sovittiin, että minä pidän unikoulun ja Taru viettää pari yötä muualla. Unikoulua suositellaan kuulemma miehen pidettäväksi (suositus löytynee samalta listalta, missä perustellaan miksi miehen kannattaa viedä bioroskat, tyhjentää viemärit, huolehtia auton korjauksista, jne.). Ilmeisesti siis liittyy siihen, että lapsi voi helpommin assosioida äidin ruokaan eikä nukahda yöllä niin helposti äidin ollessa läsnä. Lisäksi isien on keskimäärin helpompi kestää lapsen mahdollista itkua yöllä. Unikoulussahan ei jokaiseen inahdukseen pidä reagoida.

0. YÖ (päivä ennen suunnitellun unikoulun aloittamista)
21:00Nukkumaan hieman normaalia myöhemmin. Taru oli vielä kotona, koska unikoulun piti alkaa vasta seuraavana yönä.
5:45Herääminen. Tutti suuhun ja nukahti uudelleen.
6:45Herääminen aamuun. Mulle tuli hyvin luottavainen olo, että unikoulusta ei tulekaan niin haastavaa mitä oltiin alun perin pelätty. Tyttö näytti pärjäävän ilman maitoa, osaavansa nukkua koko yön ja olevansa valmiina unikouluun.
1. YÖ
19:30-21:00Nukutustaistelu eli paljon kitinää, itkeskelyä ja heräilyä. Taru on ekaa iltaa ja yötä poissa.
2:00Herääminen. Tutti suuhun ja nukahti uudelleen.
6:00Herääminen sekä kääntö vatsalta selälle. Tutti suuhun ja nukahti uudelleen.
7:00Herääminen aamuun
2. YÖ
20:00Nukahti itsekseen sänkyyn
5:20Herääminen sekä kääntö vatsalta selälle. Tutti suuhun ja nukahti uudelleen.
6:20 Herääminen. Tutti suuhun ja nukahti uudelleen.
7:00Herääminen aamuun
3. YÖ
20:00-21:00Hieman vaikeampi nukuttaminen, mutta ei mikään taistelu. Taru on taas kotona, mutta minä jatkan ”kouluttamista” unikoulun loppuun asti.
4:30Herääminen sekä kääntö vatsalta selälle. Tutti suuhun ja nukahti uudelleen.
6:30Herääminen aamuun
4. YÖ
20:00Nukahti itsekseen sänkyyn.
5:00-6:00Herääminen ja tutin laittaminen. Ei nukahtanut uudelleen vaan kitisi ja huusi noin tunnin ajan. Odottelin huoneen ulkopuolella, jos tyttö olisi nukahtanut uudelleen. Aina kun kierrokset meinasivat lähteä nousuun menin rauhoittelemaan oman fiiliksen mukaan unilaululla, tassuttelulla tai hyssyttelyllä.
7:00Herääminen aamuun
5. YÖ
20:00Nukahti itsekseen sänkyyn
5:00Alkoi edellisen yön kaltainen kitinä. En mennyt huoneeseen vaan kuuntelin ulkopuolelta. Kitinä loppui melko nopeasti ja tyttö nukahti uudelleen.
5:40Sama setti kuin klo 5
8:00Herääminen aamuun

Viidennen yön jälkeen meillä rupesi toistumaan kaava, että Olivia nukkuu koko yön tai toisinaan aamuyöstä pitää käydä kerran laittamassa tutti suuhun. Me päästiin mielestäni melko helpolla unikoulun suhteen vaikka oman lapsen huudon kuuleminen on aina rankkaa. Onneksi kun tuntee lapsensa tietää myös milloin minkäkinlainen reaktio tarvitaan.

Jatkossa tulee varmasti olemaan poikkeavia öitä jos tyttö sairastuu tai hampaita tulee, mutta nyt piristää kummasti kun me saamme illalla pari tuntia omaa aikaa sekä nukuttua kokonaisia öitä. Tsemppiä kaikille unikoulua suunnitteleville!

Vauva nukkuu kehdossa
Pienokainen nukkuu tyytyväisenä omassa sängyssään.