Mitä isältä halutaan tietää?

Isyys on hyvin uutta mun kaveripiireissä. Kahdesta isosta kaveriporukasta toisessa oltiin ensimmäiset ketkä saivat lapsen ja toisessa porukassa vain yksi kaveri ehti saada tytön pari kuukautta ennen meitä. Ensimmäiseen porukkaan on pian tulossa toinenkin lapsi eli nyt vaikuttaa olevan se elämänvaihe kun vauvauutisia tulee tiheään tahtiin. Myös T:n kavereilta on tullut vauvauutisia säännöllisin väliajoin.

Koska asia on uutta mulle ja monelle ystävälleni, halusin jakaa sen mitä multa on kyselty isyyteen ja vanhemmuuteen liittyen. Tässä tähän asti mulle usein esitettyjä kysymyksiä sekä niihin vastaukset.

Olitko mukana synnytyksessä?

Kyllä. Kokemus mitä en tule ikinä unohtamaan ja suosittelen kaikille tuleville isille. Tuntu mahtavalta olla tyttären elämässä mukana ensimmäisistä sekunteista alkaen. On myös huikeeta, että on yhteinen kokemus, joka voidaan jakaa hyvin erilaisista näkökulmista. Lisäks T arvosti paljon mun läsnäoloa. Vaikka sairaalassa saakin kaikenlaista apua on henkisen tuen antaminen synnyttäjälle hyvin tärkeää.

Miten olet pitänyt isyysvapaita?

Alunperin oltiin puhuttu, että olisin 3 viikkoa kotona mikä on maksimi aika minkä voi pitää yhtäaikaa äidin kanssa. Joulun alla oli kuitenkin useita pyhäpäiviä ja käytin hieman saldovapaita. Tän seurauksena oltiin kotona yhdessä juurikin tuo 3 viikkoa, mutta isyysvapaita kului vain noin viikon verran. T lähti palautumaan vauhdilla ja vauva voi hyvin, joten päätettiin säästää loput isyysvapaat keväälle. Syksyllä on tarkoitus olla pidempi pätkä putkeen isyysvapailla.

Ootko saanut nukuttua?

Yllättävän hyvin. Vauva nukkuu usein yöllä ensimmäiset 3-4h putkeen ja heräilee tämän jälkeen pari kertaa syömään. Pientä ähinää ja tuhinaa tulee usein aamuyöllä, jolloin voi olla haastavampaa saada uudestaan nukahdettua. Vain muutaman kerran tyttö on meitä valvottanut enemmänkin. Arkisin nukutaan ensimmäinen pätkä yhdessä, mutta mä hyppään aamuyöksi usein sohvalle, että olisi töissä pirteänä eikä kello herätä kaikkia aamulla. Viikonloppuisin T taas nukkuu välillä sohvalla, että saadaan univajeet tasattua. Toistaiseksi ollaan molemmat pirteitä ja energiaa riittää, vaikka pari yötä ennen tän kirjoitusta olikin vähän haastavia.

Onko jokin yllättänyt vauva-arjessa?

Tosi mielenkiintoinen kysymys, koska vauva-arjesta oli kuullut etukäteen kaikenlaisia tarinoita. Se tuli ainakin pian selväksi, että elokuvissa ja sarjoissa näkyvää horror-vanhemmuutta me ei olla vielä koettu. Tarkoitan sitä, että lapsi ei huuda jatkuvasti, kakkaa ei roisku naamalle ennen tärkeää tapaamista tai me ei riidellä siitä kumman on vuoro hoitaa häntä. Tähän asti yllättävintä on varmasti ollut tytön hoidon suoraviivaisuus: ruoki, vaihda vaipat ja nukuta. Näillä hän pysyi erittäin tyytyväisenä ensimmäiset viikot. Nykyään hän on enemmän hereillä ja kaipaa entistä enemmän läheisyyttä.

Miks oot noin kuuma?

Tätä ei ihan niin usein kysellä, mutta päätin laittaa kirjoitukseen kaikki Instaan tulleet kysymykset. Kyssärin perässä oli lisäksi muutama liekki- ja sydänemoji. Tämä saattaa liittyä siihen kun pyysin T:tä testaamaan miten Instan kyssärit toimii… 🙂

Miten teillä menee?

Tosi hyvin. Meillä on fiilis korkealla ja panostetaan siihen, että yhdessä hoidetaan vauvaa ja meidän parisuhdetta. Nukkuminen ja tytön terveenä pysyminen auttaa toki tähän paljon. Perheen ja ystävien näkeminen on myös ollut meille tärkeää. Haastavin tilanne on ollut kun pari yötä putkeen nukuttiin huonosti ja aamulla hajos vielä kahvinkeitin. Onneks tämä oli vaan yhden kerran sattuma. Pitää nyt nauttia siitä kun ihmettelen miten helppoa vauva-arki on – tämä vaihe kuulemma muuttuu.

Mikä on vauvan nimi?

Mietittiin nimiä jo ennen rakenneultraa, mutta varsinainen pohtiminen tehtiin vasta kun tiedettiin saavamme tyttö. Meillä oli pitkään mielessä yksi nimi mistä molemmat tykättiin kovasti. Toinen ja kolmas nimi oli hieman haastavammat päättää, mutta oli nekin tiedossa jo ennen hänen syntymää. Kaikki nimet tulee meidän suvusta vaikka se selviskin meille osittain vasta nimien päättämisen jälkeen.

Vaikka ollaankin sitä sukupolvea, joka opetteli ala-asteella internetin käyttöä tuli some meidän elämään vähän myöhemmin. Sen takia ollaan mietitty halutaanko vauvan nimeä täällä kaikille paljastaa… Ehkä myöhemmin kun kerätään vähän rohkeutta – sorry!

Häneltä tulee varmaan haastavimmat kysymykset kunhan hän niitä oppii kysymään.

Muitakin kyssäreitä on toki tullut, mutta halusin tähän listata ne, jotka on kiinnostanut useampia kavereita ja sukulaisia. Kiitos kaikille Instassa kyssäreitä esittäneille ja tän kirjoituksen mahdollistajille.