Haastattelussa Julius – isyysvapaista nauttiva tuore isä

Opiskeluajoilta tutuksi tullut kaverini Julius laittoi hiljattain LinkdedIn:iin postauksen, jossa kertoi jääneensä vanhempainvapaille hoitamaan tytärtään. Tämä oli mun mielestä ihan huikea uutinen ja halusin kuulla lisää siitä miltä vanhempainvapailla oleminen tuntuu, miten heidän perhe oli päättänyt vapaat jakaa sekä kuinka työpaikalla suhtauduttiin vanhempainvapaille jäämiseen. Kuulumisten vaihtamisen lisäksi tein pienen haastattelun Juliukselle.

Kuka sinä olet?

Olen 6kk esikoistyttären 31-vuotias ekonomi-isä, aloitin vanhempainvapaat helmikuun alussa. Perheeseemme kuuluu myös puolisoni ja meidän kissa, asumme Jätkäsaaressa. Valmistuin kauppiksesta tekemällä gradun isyyteen liittyen – tutkin maskuliinisuuden näkökulmasta sellaisia kauppistaustaisia isiä, jotka tekevät sekä uraa, että viettävät pitkän pätkän kotona perhevapailla. Ja nyt siis elän tutkimustani!

Elokuussa palaan töihin IT-konsulttifirman Talent Manageriksi. Ilta-aikaan harrastan kuorolaulua KYL:ssä ja yritän urheilla. Jälkimmäinen on tosin jäänyt vähemmälle viimeisen puolen vuoden aikana.

Miten olette jakaneet vanhempainvapaat?

Meillä äiti jäi normaalisti vapaille noin kuukausi ennen laskettua aikaa. Tyttö syntyi ajallaan jolloin pystyin olemaan hänen kanssaan 5 viikkoa isyysvapaiden ja kesälomien ansiosta. Äiti oli kotona tytön kanssa noin puoli vuotta syntymästä, jonka jälkeen minä aloitin vanhempainvapaat. Äiti oli äitiys- ja vanhempainvapailla noin 7kk ja minun on tarkoitus olla isyys-, vanhempain- ja hoitovapailla noin 6kk.

Miten päätös vapaiden jakamisesta syntyi?

Minulle on ollut aivan selvää, että haluan viettää aikaa lapsen kanssa. Äidille on myös mieluisaa, että pystyy palaamaan töihin. Molemmat meistä haluaa tukea toisiamme niin, että voimme rakentaa uraa samalla muodostaen hyvän suhteen lapseen. Päätös vapaiden jakamisesta syntyi lopulta hyvin luonnollisesti.

Miltä vanhempainvapaalla olo tuntuu?

Hyvältä. Hassua kuitenkin miten aika menee samaan aikaan niin nopeasti ja hitaasti. Toisaalta on paljon yksin vaikka onkin jatkuvasti jonkun kanssa. On ollut hauskaa ja tosi kivaa vaikka tuntuukin välillä ristiriitaiselta. Joutuu olemaan läsnä päivän kaikissa vaikeissa hetkissä, mutta toisaalta on myös mukana jokaisessa onnistumisessa. Tämä on älyttömän palkitsevaa ja ehdottomasti ollaan plussan puolella. Turhautumiset toki välillä harmittaa, mutta omalla elämänfilosofialla positiiviset asiat voittaa moninkertaisesti.

Miten töissä suhtauduttiin ilmoitukseen?

Meidän Helsingin konttorilla ei ole monia vanhempia. Toinen toimistolla oleva isä on myös pitänyt isyysvapaita sekä Ruotsissa on useampi kollega kenellä on perheet. Meidän firmassa on helppo ja salliva ympäristö ja itselle päätös oli tosi selvä, mutta silti hieman jännitti kertoa ”mä nyt tuun sit olee puol vuotta poissa”. Vaikka olen nähnyt miten töissä kannustetaan pitämään vapaita niin mietin silti, että mitäköhän muut ajattelee ja vaikuttaako se mun uraan. Halusin kuitenkin kertoa asiasta ajoissa, että työkaverit ehtii valmistautua hyvin mun poissaoloon. Onneksi, ja toisaalta kuten tiesinkin, toimistolla oltiin innoissaan kun kerroin vapaista ja asiaan suhtauduttiin hyvin kannustaen.

Mitä aktiviteetteja olet löytänyt, jotka sopivat erityisesti isille?

Vauvasirkuksessa ja muskarissa on tullut käytyä, mutta en ole missään varsinaisesti isäspesifissä käynyt. Vauvasirkuksessa on myös toinen isä kenellä on saman ikäinen lapsi. Äitiolettamia toki on, mutta ammattimaiset ohjaajat vaihtaa nopeasti ilmaisut ”nyt äiti nostaa lastaan” isille sopiviksi ja puhuen ”vanhemmista”. Kavereiden mammaloma-WhatsAppiinkin mut hyväksyttiin ja sen nimi vaihdettiin tämän jälkeen. Taloyhtiön (mamma)jumppaankin oon miettinyt osallistuvani. Kunnan tarjoamiin leikkipuistojen aktiviteetteihin ei olla vielä ehditty, mutta käytiin esim. Kiasmassa vauvojen värileikeissä missä lapsi sai maalailla soseilla (ja myös vähän syödä niitä).

Mitä haluaisit sanoa niille keiden mielestä äidin olisi hyvä olla lapsen kanssa kotona kun isä käy töissä?

On hyvä tehdä asioita mitkä tuntuvat itselleen oikeilta, mutta kannustan vahvasti etenkin isiä kokeilemaan viettämään aikaa lasten kanssa ja kokeilemaan millaista on olla isyysvapailla lapsen kanssa ilman toista vanhempaa – kaikki siitä varmasti selviävät. Tämä myös lisää mahdollisuutta ymmärtää toista puolisoa ja arvostaa häntä entistä enemmän.

Molemmat roolit ovat haastavia kun puhutaan töissä olemisesta ja kotiin jäämisestä. Ei ole helppoa jäädä yksin kotiin ja nähdä puoliso vasta kun hän palaa väsyneenä töistä. Työelämätaitojen kannalta kotiin jäämisessä on monta hyvää puolta, kuten poissa olleiden tai vanhempainvapaille jäävien työkavereiden ymmärtäminen. Vanhempainvapaita voikin lähestyä mielestäni myös ”inclusive leadership” -harjoituksena.

Mitä muuta haluaisit kertoa?

Vanhemmuuteen ja vauvan hoitoon on ladattu runsaasti odotuksia ja ohjeita. On paljon eri tapoja miten ihmiset toimii ja mitä he suosittelevat (mm. myös kotona olemiseen). Ne aiheuttaa ja rakentaa tietynlaisia odotuksia mitä vanhemmuus on ja miltä sen pitäisi tuntua.

Esimerkiksi yksi mun kaveri kertoi, että kun saa ensimmäisen lapsen syliinsä synnärille niin maailma muuttuu. Tämän jälkeen rupesi kuitenkin mietityttämään, että mitä jos itsellään ei tunnukaan siltä, että oma maailma muuttuisi? Mun maailma ei heti muuttunutkaan, mutta hiljalleen se on sitä tehnyt. Ei siis kannata ladata liikaa odotuksia omille tunteille tai vanhemmuuteen liittyen. Varaa aikaa tunteiden pohdiskeluille sekä muutoksille. Anna aikaa käsitellä niitä esimerkiksi oman puolison tai kavereiden kanssa. Ei kannata odottaa liikaa itseltään tai omilta tunteilta – sitä ei voi säädellä miltä tuntuu. Ota vanhemmuus tutkimusmatkana!

Onnea ja tsemppiä vielä koko Juliuksen perheelle!

Omia ajatuksia haastattelun pohjalta

Tunnistin meidän keskustelun pohjalta hyvin paljon samanlaisia ajatuksia mitä myös mulla on. Vaikka meidän perheessä vanhempainvapaiden jakaminen ei todennäköisesti mene aivan tasan, ollaan me asiasta paljon puhuttu. Jokaiselle perheelle sopii omanlainen ratkaisu, mutta tärkeintä on siitä yhdessä sopiminen.

Mä haluan ehdottomasti luoda vahvan suhteen meidän tyttöön ja viettää aikaa hänen kanssaan. Onneksi mun nykyinen työ tarjoaa siihen jo nyt melko hyvät mahdollisuudet etätöiden ja joustavuuden merkeissä, mutta ootan myös sitä aikaa kun saadaan olla yhdessä kahdestaan T:n palatessa työelämään. Tarkoituksena on pitää syksyllä kaikki loput KELA:n tarjoamat isyysvapaat.

Pitänee itse vastailla samoihin kysymyksiin kun on taas vähän enemmän kokemusta isänä olemisesta. Iso kiitos Juliukselle haastattelusta! Oli mahtava päästä vaihtamaan ajatuksia isyydestä sekä vanhemmuudesta.